Ismernek olyan gyerekeket, akik szívesen olvasnak, és még a péntek éjszakájukat is az iskolájukban töltik? MI igen! Közel hetvenet! Minden második felsős nagy lelkesedéssel vett részt szeptember 21-én a Szegedi Orczy István Általános Iskola Olvasás éjszakája rendezvényén. Előzetes feladatként el kellett olvasniuk egy-egy könyvet: az 5-6.évfolyamnak Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány, a 7-8. évfolyamnak Tallér Edina: Most akkor járunk? című művét, és olvasás közben egy gondolkodtató feladatlapot is kitöltöttek.

Este 6 órakor a tantestület fele várta a lelkes diákokat. Először berendeztük a hálótermeket tornamatracokkal, a magukkal hozott hálózsákokkal, kispárnákkal és a kedvenc alvós plüssállataikkal. A megnyitó után a két korosztály különböző, az olvasáshoz kapcsolódó játékos foglalkozásokon vett részt. Szólásokat, közmondásokat keresgéltek magyarul és idegen nyelven, randit beszéltek meg egymással chat formájában angolul, kódot fejtettek Gutenberg nyomában, megzenésített verseket énekeltek gitárkísérettel. A nagyok vendégül látták Szilasi László szegedi írót, akivel az eddig megjelent könyveiről beszélgettek. Próbára tették magukat egy irodalmi szabadulószobában, majd egy virtuális sétát tettek az egyik regény budapesti helyszínein. Éjfélkor zenés torna tartotta őket ébren, majd klasszikus magyar rajzfilmek főcímzenéit kellett felismerniük, irodalmi alakokkal játszottak Activityt. A foglalkozások között nutellás és lekváros palacsintát kaptak a gyerekek Gabi nénitől és Judit nénitől. A nyugovóra térés előtt kézműves foglalkozásokon készítettek maguknak könyvjelzőt és az Élet és Irodalom lapjaira festettek kalligráfiákat. Hajnali 3 órakor elcsendesedett a folyosó, a gyerekek elszenderedtek a hosszúra nyúlt nap után. Reggel 6 órától ébredeztek, majd az elfogyasztott reggeli után mindenki fáradtan, de élményekkel teli tért haza.

A programhoz csatlakoztak az alsósok is, ugyanis jótékonysági könyvgyűjtést is szerveztünk. Jó állapotú mesekönyveket, gyermekenciklopédiákat, ifjúsági regényeket hoztak kicsik és nagyok, melyeket a felajánlottunk a Waltner Károly Gyermekotthonnak.

Köszönjük a gyerekek lelkesedését, a szülők hozzájárulását, Bányai Attilának a kedvezményes árú, finom pizzákat és a Kiskunfélegyházi Pékségben Lapuné Hegedűs Tündének a reggelihez felajánlott több kilogramm kenyeret.

A program elérte a célját, a gyerekek szívesen olvastak, és már többen megrendelték az előzetesen elolvasott regények folytatását.

A képek a Galériában tekinthetők meg!