Határtalanul! beszámoló
HAT-16-01-0573

Nagy lelkesedéssel kezdtünk hozzá áprilisban a felvidéki kirándulás előkészítéséhez és a programok megszervezéséhez. Előkészítő órákat tartottunk a 17-18. század történelméből, megismerkedtünk különleges földrajzi helyekkel, amelyek Magyarországon nem találhatók. Kiderült, hogy Mikszáth Kálmán, Márai Sándor és Jókai Mór is a Felvidék szülötte. Népdalokat hallgattunk, a palóc hímzést és népviseletet már felismerjük.

Az utazás szerencsére nem volt túl hosszú és már az első nap délelőttjén megérkeztünk a Füleki Mocsáry Lajos Alapiskolába. Iskoláink kölcsönös bemutatása után az összegyűjtött magyar nyelvű könyveket átadtuk az iskola diákjainak, akik szívesen fogadták ajándékainkat. A program a füleki vár megtekintésével folytatódott. A Szlovákiai Magyarok Emléknapjának tiszteletére megkoszorúztuk a II. világháborúban elesett magyarok emlékoszlopát. A második napon különleges helyen, az 540 m magas Szilicei-fennsíkon túráztunk, melynek élővilágát csak a helyre jellemző fajok alkotják. Sétáltunk Rozsnyón, ahol a megmásztuk a tűztornyot, bejártuk az egyedülálló, nyolcszögletű főterét. Esti programként íjászaton és sólyommal bemutatott vadászaton vettünk részt. A harmadik napon a különleges Szádelői völgyben jártunk, melyet évmilliók alatt munkált meg a völgyben folyó Szár patak. A program a híres magyar városban, Kassán folytatódott, ahol különleges élmény volt a rodostói ház másolatában végig járni II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Mikes Kelemen száműzetésben töltött éveinek lakhelyét. A dómban megkoszorúztuk a Rákóczi család sírhelyét, majd elénekeltük a himnuszt. A következő helyszínünk Eperjes városa volt, amely a környéken található sok eperfáról kapta a nevét. A város épületei között is a Rákócziak nyomait kutattuk. A negyedik napot a legkülönlegesebb helyszínnel, a Dobsinai jégbarlang megtekintésével kezdtük. Az évmilliók alatt néhol 25 m vastagra fagyott jégtömbök rejlenek a barlang mélyén, amelynek egyes részein még edzhették is az akkori Csehszlovákia olimpiára készülő műkorcsolyásai. Az állandó mínusz 2 fokos hideg után kellemesen felmelegedtünk a Késmárki főtéren, ahol magyar népdalokat énekeltünk a napsütésben. Megcsodáltuk a különleges, keleti stílusban tervezett templomot és koszorút helyeztünk el az ott található Thököly Imre, fejedelmünk nevelő apjának szarkofágjánál. Késmárkon épült fel a Thököly család vára, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátrára. Híres festőnk, Csontvári Kosztka Tivadar is a környéken volt patikus. Az épület, amelyben dolgozott, Iglón található, amely híres rézbányájáról és a Szepesség legmagasabb templomát is itt építették fel. Az utolsó napon az ipartörténeti érdekességeket láttunk. Csucsom, egy bányász falu, ahol szabadtéri bányamúzeumot alakítottak ki. Kipróbálhattuk hogyan emelték fel a bányalovak, a föld mélyéből a kifejtett érceket. A technikai kialakítás érdekessége, hogy hasonló eszközzel adta meg az egy lóerő értékét James Watt a 18. században. Különleges anyagot, antimont bányásztak a környéken, amelyet többek között az üveg színezésére is használtak.  A hazafele utazás az öt nap alváshiányának pótlásával és az élmények felidézésével telt.

Hazaérkezésünk után élménybeszámolót tartottunk, értékeltük az utazást, megmutattuk a helyszínen készült képeket iskolánk többi tanulójának és tanárának. Reméljük más osztályok is kedvet kapnak egy kis történelmi barangoláshoz a környező országokban!