Határtalanul! beszámoló

Pályázat azonosítója: HAT-15-05-0582
1.) Miután 2015 októberében értesítést kaptunk arról, hogy sikeres volt a pályázatunk, rögtön nekiláttunk a kirándulás szervezéséhez.
2015 decemberében a szülők számára szülői értekezletet tartottunk, ahol szóbeli és írásbeli tájékoztatást adtunk a kirándulás programjáról és az ahhoz kapcsolódó feladatokról. Megbeszéltük a Dévára szánt adományok összegyűjtésének menetét. A szülők mindenben a segítségünkre voltak, igazi összefogással támogatták a munkánkat.

2.) Április 20-án, szerdán 4 tanítási óra időtartamban előkészítő órákat tartottunk minden hetedikes diák számára. Mészárosné Horváth Erzsébet ismertette a történelmi Magyarország területét és a trianoni békeszerződés történetét. Ezután Vasné Borbás Andrea beszélt Erdély földrajzáról, a látnivalókról, a magyarok jelenlegi helyzetéről Erdélyben, majd közösen megbeszélték az utazás során követendő kulturált, etikus, toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait.

IMG_9036
+ 15
IMG_9185
+ 26

3.) Április 21-én Budapestre utaztunk, ahol megtekintettük a Parlamentet, majd ellátogattunk a Magyarság Háza Látogatóközpontba. Itt interaktív formában ismerkedtünk meg a magyarok történelmével, anyanyelvének eredetével, a hungarikumokkal, a kulturális és a sportélet kiválóságaival.

4.) Április 25-én, hétfőn ismét két előkészítő órát tartottunk, melynek során a meglátogatandó helyekről képfelismerő játékot játszottunk, felidéztük a városokhoz kapcsolódó irodalmi alkotásokat (balladákat, mondákat, legendákat), erdélyi népzenét hallgattunk és a tájegységre jellemző néptáncot tanultunk. Ezután izgatottan vártuk az indulás napját.

IMG_9263
+ 25

5.) „Királyok és fejedelmek útján Erdélyben”

Az Orczy István Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul! pályázat keretében öt napos erdélyi kiránduláson vettek részt május harmadika és hetedike között. Célunk az volt, hogy megismerjük a Partium és Erdély szép tájait, irodalmi és történelmi emlékhelyeit, találkozzunk ott élő gyerekekkel, és bepillantást nyerjünk a határainkon túl élő magyarok mindennapi életébe.
Gyönyörű és élménydús volt ez az öt nap. Jártunk Nagyszalontán, Nagyváradon, megismertük a „kincses” Kolozsvárt, megcsodáltuk Nagyenyed, Gyulafehérvár és Vajdahunyad történelmi épületeit. Virágot ültettünk a Házsongárdi temetőben, és megkoszorúztuk az aradi 13 vértanú emlékművét. Túráztunk a Tordai-hasadékban, ahol gyönyörködtünk a természeti látványosságokban, és bővíthettük geológiai és biológiai ismereteinket. A másik túránk Solymos várához vezetett.
Szállásainkon igazi családias vendéglátásban volt részünk. Két éjszaka szálltunk meg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vendégházában. Találkoztunk a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott gyermekotthonban nevelt gyerekekkel, és átadtuk adományainkat.
Meglátogattuk a magyarlapádi általános iskolát. Az ottani gyerekeknek bemutattuk lakóhelyünket, énekeltünk szegedi népdalokat és a fiúk jót fociztak a helybeli diákokkal. A találkozás során testközelből kaphattunk valós képet az Erdélyben élő magyar gyerekek életéről.
A kirándulás során tanulóink igazi élményekkel bővíthették a tankönyvekből szerzett történelmi, földrajzi és társadalmi ismereteiket. Sokan szeretnének visszatérni ezekre a gyönyörű helyekre szüleikkel is.
Köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget a Határtalanul! programnak: a Szegedi Orczy István Általános Iskola 29, 7. osztályos diákja és 3 kísérő pedagógusa.

6.) Hazaérkezésünk után május 10-én, kedden értékelő órákat tartottunk. Levetítettük a kísérőtanárok által készített képekből összeállított zenés bemutatót és videofilmet. A diákok élménybeszámolót tartottak az általuk írt fogalmazások alapján. Értékeltük az utazás programjainak megvalósulását.

IMG_9850
+ 19

7.) Május 12-én, csütörtökön bemutató előadást tartottunk a 6. évfolyamos tanulók és osztályfőnökeik számára, akik a sikeres pályázatírást követően jövőre vesznek részt a Határtalanul! programon. Levetítettük az úti filmet, és jó tanácsokkal láttuk el őket a szervezéssel és a lebonyolítással kapcsolatban.

8.) A témanapon az iskola alsó és felső tagozatos diákjai számára levetítettük az utazáson készített fényképekből készített zenés PowerPoint bemutatót és videofilmet. A tanulók érdeklődve figyelték, és a vetítés után számtalan kérdést tettek fel az utazásra vonatkozóan. Az alsó tagozatosok megnézték A székely asszony meg az ördög c. magyar népmesét, amelyhez délután, a napköziben illusztrációkat készítettek. A felső tagozatosokkal a történelem szakos kolleganő a trianoni békeszerződés máig tartó hatásairól és a kisebbségek jelenlegi helyzetéről beszélt. Majd megnéztünk egy kisfilmet a dévai árvaházról, melyben Böjte Csaba beszélt a mindennapjaikról. Ezután elmeséltük saját élményeinket az árvaházban látottakról. Délután elmentünk a helyi 1848-as kopjafához, elénekeltük a Himnuszt, az egyik tanuló elmondta Juhász Gyula Trianon c. versét, majd megkoszorúztuk a kopjafát.