A Szegedi Orczy István Általános Iskola 1. osztályos kisdiákjai most ismerkednek egymással, az iskola világával, a betűkkel, illetve Zümivel, a robot méhecskével.

Számukra és szüleiknek szerettünk volna olyan programot, egy jókedvű délutánt szervezni, ahol a kódolás és a közösségépítés együtt megvalósul. A téma aktualitását a Kódolás Hete nevű európai kezdeményezés adta, melynek célja a programozás játékos, szórakoztató megismertetése.

Az eseményt a Somogyi-könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtárában tartottuk 2022.október 20-án. A KÓDorGÓ délután programján résztvevő gyerekek együtt játszhattak szüleikkel, különböző feladatokat teljesítettek, melyeket menetlevélen rögzítettünk. A rendezvény központi eleme Weöres Sándor: Vásár című verse volt, melyet már ismernek az első osztályosok. Erre építettünk egy élménypedagógiai játéksort, amelyben megjelent az unplugged kódolás. A kicsik verset mondtak, robotokká alakultak, akiket szüleik irányítottak. Gyakorolták az irányokat, kapcsolatba léptek társaikkal.

A bevezető után a könyvtárban további állomások következtek. A résztvevők almát szüreteltek Zümivel, a padlórobottal. Almáskertben jártak az ozobotokkal, szabadulószoba játékban vettek részt, mikroszkóppal vizsgálódtak, almát rajzoltak iPad Osmo eszközzel, QR-kódos memóriajátékot és puzzle-t próbáltak ki, tangramos kirakó képét állították össze iPad Osmo eszközzel. Cirkuszi rajzok születtek (szintén a vers szövege kapcsán). A gyerekek szüleikkel beiratkozhattak a könyvtárba, könyvet választhattak maguknak ajándékba.

A kódolás témája segített abban, hogy közösségünk épüljön, gyerekek és szülők ismerkedjenek egymással. Ráirányította a figyelmet az olvasás fontosságára, a könyvek, versek szeretetére, a modern technológiai eszközök megismerésére.

Köszönjük Piri Ildikónak, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesének valamint munkatársainak, hogy lelkesen támogattak bennünket a KÓDorGÓ délután megvalósításában.

Kiss Mónika, tanító

 

(közzététel: 2022.10.25.)