Olvasás Éjszakája az Orczyban

2019. szeptember 27-én iskolánk immáron második alkalommal szervezte meg az Olvasás Éjszakája elnevezésű rendezvényt. A nagy sikert aratott programon 99 tanuló vett részt, ahol a pedagógusok különféle foglalkozásokkal várták őket.

Felső tagozaton Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár, illetve Tasnádi István: A kőmajmok háza c. regényét kellett elolvasni, illetve előzetes feladatokkal is készültek a diákok. Az este első foglalkozásán Tasnádi István írót láttuk vendégül, akitől bármit kérdezhettek a gyerekek a regényekkel kapcsolatban, majd a találkozó végén dedikálta is műveit. A regényekkel kapcsolatos változatos foglalkozások a pizzavacsora után kezdődtek: fizikai kísérletek, régies kifejezések mai megfelelőjének megtalálása, kvíz kitöltése, interaktív feladatok megoldása. Ezen kívül volt zseblámpás kincskeresés az udvaron, képek festése a kedvenc jelenetükről, időutazásos szabadulószoba retró tárgyak között, operaária átírása rap műfajba, és mindezek levezetéseként zumbázhattak is a résztvevő tanulók. Új program volt a könyvcserebere. A diákok behozhattak nekik már nem kellő regényeket, amiért kupont kaptak. Ezzel a kuponnal pedig olyan más által behozott könyveket vihettek haza, amelyeket még nem olvastak. Az este folyamán helyben sütött palacsintát is kaptak a gyerekek. A csendes pihenő éjjel 2 órakor kezdődött, a résztvevők ekkor pihenték ki az est fáradalmait az előzetesen „hálószobákká” alakított termekben.

Idén az alsó tagozat is csatlakozott a rendezvényhez. Az ő kötelező olvasmányuk Berg Judit: Rumini című regénye volt. Előzetes feladatokat itt is kaptak a jelentkezők, feladatlapot kellett kitölteniük, rajzot, maketteket készítettek. Vacsora után a regény színvonalas feldolgozását a kicsik esetében is biztosították a pedagógusok: útlevelet, kalózsapkát készítettek, dalt tanultak, cégéreket, aranytallérokat kerestek az udvaron zseblámpával, és különleges fűszerekkel is közelebbről megismerkedhettek. A kicsik számára a programok este 9 órakor értek véget.