Iskolánk 8 éve vesz részt a Pénz7 rendezvényein, amely évről évre újabb programmal gazdagodik. Idén újdonságként a PénzFutam jelent meg. A Pénziránytű Alapítvány a Medve Matek csapatával együttműködésben a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét kísérőeseményeként egy országosan elérhető szabadtéri kalandra invitálta a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat.

A PénzFutam játékosan ismerteti meg a diákokkal a mindennapi pénzügyi alapokat. A játékosok a választott szabadtéri pályán állomások (GPS-lokációk) között vándorolnak, és ott az okostelefonjukra érkező feladatokat próbálják megoldani „akadályverseny” jelleggel. A pályák három korosztály számára, három különböző nehézségi szinten voltak elérhetők.

Márciusban a felső tagozatos tanulóink is csatlakoztak a kalandjátékhoz. Osztályonként 3-4 fős csapatokkal vettünk részt a játékban. Az osztályok többsége a Széchenyi téren kialakított pályát választotta, egy pedig az újszegedi Erzsébet ligetben versenyzett. A szabadtéri kalandjáték egy online alkalmazás segítségével a szabadban lévő pályákon mozogva vezette be a diákokat a mindennapi pénzügyi ismeretekbe, miközben számolási, szövegértési, digitális és tájékozódási készségeiket is fejlesztette. A játékhoz csapatonként mindössze egy helymeghatározásra, képes mobilkészülékre és mobilinternetre volt szükség.

A kaland során minden csapatnak 7 + 3 pénzügyi feladványt kellett megoldania 45 perc alatt, miközben 10 különböző helyet kellett felkeresni a parkokban. Tanulóink lelkesen kezdték el megoldani a feladatokat. Néha nemcsak a feladat kiszámolása, hanem az állomás megtalálása is kihívás elé állított egy-egy csapatot. A végére minden csapatnak sikerült a 7 alap feladatot időben megoldania és a 3 bónusz feladat közül is többet, ezzel elérhető volt a legmagasabb kitüntetés: a gyémánt rang. Elért rangjáról minden csapat oklevelet kapott, a legszerencsésebbek pedig minden korosztályban még nyerhetnek is.

Tanulóink véleménye:

„A játék során fejlődött a pénzügyi ismeretünk, és közben egyéb ismereteinket, főleg matematikai tudásunkat is használni kellett. Izgalmas és érdekes volt kutatni, gondolkozni a feladatokon. Jó volt kint lenni a szabadban, használhattuk a mobiltelefonunkat. Megtanultunk GPS alapján tájékozódni.”

Tapodiné Atlasz Marianna tanárnő

 

(közzététel: 2023-05-26)