Sziporkák a Nemzeti eTwinning versenyen

Az eTwinning programban együttműködő csoportok hoznak létre izgalmas projekteket a modern technológia segítségével. A Szegedi Orczy István Általános Iskolában is számos érdekes projekt született már, a legújabb köztük a Sziporkák.

A programban intézményünk 2. a osztálya a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola 4. b osztályosaival és tanítójukkal, Mataisz Zsuzsannával közösen gondolkodott a tűz témakörről. Mi mindennel foglalkoztunk? A diákok megismerkedtek tűzhöz kötődő népszokásokkal (kiszebáb égetés, tojásfestés), megemlékeztek az 1848-as eseményekről. Személyes látogatás alkalmával tudtak meg többet a tűzoltók munkájáról. A gyerekek a költészet napján tüzes témájú verseket tanultak, és megismertették azokat településük lakóival. A költeményeket qr-kódba rejtették, és elhelyezték ott, ahol szerintük sokan megtalálhatták: padon, fa törzsén, faliújságokon. A versekhez, tűzmadárról szóló mesékhez „varázskezek” készítettek szép illusztrációkat. A sportban is megtaláltuk a tüzet. Fodor Rajmund, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó tavasszal az egyik televíziós műsorban szerepelt a tüzes színű piros csapatban. A gyerekek számára a sportoló példakép. Videóüzenetben kérdezték sportágáról és a dominikai élményeiről.

Projektünk úgynevezett STEAM projekt, vagyis a humán tudományterületek mellett a reál tudományokkal is foglalkoztunk. Mindkét iskolában segítséget nyújtottak a kémia szakos kollégák. Olyan kísérletekkel ismerkedhettünk meg, melyekben a tűz fontos szerepet kap. Ahogyan kísérletezéskor lényeges a biztonság, így van akkor is, amikor internetet használunk. A gyerekekhez szakértő látogatott, és foglalkozást tartott az internetbiztonság témájáról.

Nagyon érdekes volt a „TűzRiadó”, amikor az Ég a város…című dalt énekelte több mint 120 gyermek a domaszéki, dorozsmai és a felvidéki magyar iskolákból. A dalt közös videóvá fűzték össze a partnerek, a dallamot a Wesley iskola citerásai játszották el Nagy István vezetésével.

A projektzáró játékon is megnyilvánult az a szoros együttműködés, kötődés, amely projektünk kezdetétől jelen volt a két iskola, a dorozsmai és domaszéki osztályok között. A gyerekek és szülők személyesen találkoztak, projektzáró játékon. A sziporkázó hangulatú délutánt közös feladatok színesítették, jelképes tüzet oltottak, bizalomjátékot próbáltak ki a résztvevők, végül pedig tábortűz körül énekeltek együtt kicsik és nagyok.

A projekt átfogóan jó színvonaláért elnyerte a Minősített eTwinning projekt címet, és ennek birtokában, egy online fordulót követően a csapat bejutott a Nemzeti eTwinning verseny döntőjébe, melyet Budapesten rendeztek meg. Az országos döntőben ismét együtt szerepeltek a domaszéki és dorozsmai gyerekek. Mintegy félórás prezentációban mutatták be projektjüket, melyet dalokkal, tüzes jelmezekkel színesítettek. Külön örömet jelentett a Sziporkák csapatának, hogy a döntőben személyesen szurkolt nekik Fodor Rajmund.

A Sziporkák szép eredményt értek el, a csapat III. helyezett lett a versenyen az általános iskolások kategóriájában. A versenyt másnap Gyermeknap követte, ahol a gyerekek ellátogathattak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A projektről bővebb információt a Sziporkák weboldalán, a www.sziporkak.webnode.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.
A másodikosokat a versenyre tanítójuk, Kiss Mónika és Veresné Koncz Mária kísérte el.