Sziporkák a Szegedi Orczy István Általános Iskolában

Iskolánk immár negyedik alkalommal vesz részt a Digitális Témahéten. A kezdeményezés célja, hogy projektek szülessenek, ahol a modern technológia felhasználása még eredményesebbé teszi a programot, annak szerves részévé válik, serkentve a gyerekek érdeklődését.

A korábbi években is érdekes projekteken dolgoztunk. Idén Sziporkázni kezdtünk. Hogy kicsoda Sziporka? Egy tűzmanó, akit kis szikrák ölelnek körül. A szikrák az ötleteink, a különböző játékok, foglalkozások, melyek végül nagy-nagy lángot alkotnak, hiszen a projektünkben mindennel foglalkozunk, ami a TŰZhöz kapcsolódik. A tűzmanó az 1.a osztályban lakik, azonban másutt is otthonra lelt. Projektünkben társaink a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és AMI 3. b osztályosai, tanítójukkal, Mataisz Zsuzsannával.

Az elsősök rengeteg új élménnyel, mókával, tudással gazdagodtak. Tanultak a biztonságos internetezésről. Alsós és felsős társaikkal betekintettek a robotok világába. Jártak tűzoltóságon, könyvtárban. Tüzes kísérleteket ismertek meg Vágvölgyiné Szepessy Csilla segítségével. A magyar költészet napjára tüzes verseket tanultak. A szép költeményeket másokkal is megismertették. Qr-kódokat osztottak meg az iskolában és Dorozsmán, melyekbe ezek a versek voltak elrejtve. Tűzmadarakat rajzoltak, mozaikképet készítettek. Projektünkben mellénk állt Fodor Rajmund, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a piros csapatból.

„Tűzriadót” is tartottunk. Az Ég a város…című dalt iskolánkból több osztály (2.b, 5.a, 5.b) velünk énekelte osztályfőnökével, sőt más intézmények is bekapcsolódtak, hogy a citera- és énekszó egyre hangosabb legyen, közös videó készülhessen.

A projektünket a szülők lelkesen támogatják. Projektzáró „Tűzijátékot” tartottunk a művelődési házban, ahol velünk játszottak domaszéki barátaink, az elsőseink és a szülők is. Mennyi játék és móka tette teljessé a programot! A végén tábortűznél énekeltünk, szalonnát sütöttünk.

Sziporkázó projekt, szikrázó ötletek…ez az összefoglaló kevés mindezt felsorolni. Programunk teljesebb megismerésére szeretettel ajánljuk a projekt weboldálát: www.sziporkak.webnode.hu.

Legyenek társaink a kalandban!