A Szent Korona kalandos története – vetélkedő az Orczyban

A Szegedi Orczy István Általános Iskola május 11-én egy különleges történelemversenynek adott otthont. A hagyományos, 21. alkalommal lebonyolított városi rendezvényen a felső tagozatosok a Szent Koronánk regényes történetével kapcsolatban adtak számot tudásukról.

A változatos feladatok között a lexikális tudás mellett a kreativitásukat is megcsillogtathatták a diákok, hiszen magát a koronát is jól kellett ismerniük ahhoz, hogy a rajta található apostolok, szentek, drágakövek és egyéb díszítések ismeretének birtokában rekonstruálhassák a képét. Az előzetes feladatban a királyi felségjelvényt el is készítették a gyerekek. A versenyzők megcsodálhatták a királyi kincsről készült rajzokat és a kiállított uralkodói ékszereket.

Az 5-6. osztályosok között a vetélkedő győztese a Tisza-parti Általános Iskola lett (Halasi Sára, Pap Ákos, Persaits Pósa Ádám). A második helyet a Szegedi Orczy István Általános Iskola diákjai szerezték meg (Simon Lili, Szűcs Dániel, Bárkányi Bonifác). A harmadik helyen a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és AMI tanulói végeztek (Benák Ádám, Benák Tamás, Süli Péter).

A nagyobb korosztályban, a 7-8. osztályos korcsoportban a Szegedi Gregor József Általános Iskola büszkélkedhetett az első helyezéssel (Plesovszki Áron, Nepp Nimród, Tóth Ádám Sándor). A második helyezett a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, NOÓ lett (Kószó Eszter, Podmaniczki Lotti, Lovas Botond). A Szegedi Orczy István Általános iskola csapata a harmadik helyen zárta a vetélkedőt (Hegedűs Luca, Herédi Liliána, Ördög Dóra).

Köszönjük a kollégáink eredményes felkészítő munkáját, büszkék vagyunk a tehetséges, szorgalmas diákjainkra. Jövőre visszavárjuk őket iskolánkba!

Papp Sándor Lászlóné
történelemtanár

(közzététel: 2023-05-15)